Pizza capriciosa
z Polankami w rantach

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

Ciasto
– 500g mąki na pizzę
– 2g suszonych drożdży
– 2/3 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka cukru
– 325g letniej wody
Sos
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 mała cebula pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte
– 350ml przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatki
– 2 parówki Polanki
– Kulka mozzarelli
– 5 plastrów szynki prosciutto cotto lub dobrej jakości szynka konserwowa
– 5 pomidorków koktajlowych
– 4 pieczarki
– 12 listków bazylii

Sposób przygotowania:

1. Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta, poza wodą i wymieszaj.
2. Dolewaj stopniowo wodę i zagniataj przez 5 minut do uzyskania elastycznego ciasta.
3. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przebij ciasto i podziel na dwie kulki.
4. Po 15 minutach uformuj dwa placki na pizzę – od środka rozciągaj ciasto na zewnątrz.
Rant powinien być nieco wyższy.
5. Połóż na rancie Polanki pokrojone wzdłuż i zroluj wraz z ciastem do środka placka, tak aby parówka była zawinięta.
6. Placki umieść na obsypanej mąką drewnianej desce do krojenia.
7. W czasie wzrastania ciasta, w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę oraz czosnek.
8. Smaż mieszając przez 5 minut.
9. Dodaj przecier pomidorowy oraz oregano i pieprz.
10. Gotuj na małym ogniu do odparowania połowy sosu.
11. Odstaw na kilkanaście minut do ostygnięcia.
12. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury (najlepiej z kamieniem do pizzy, jeśli masz, jeśli nie, zostaw jedną blachę do nagrzania) z grzaniem górnym.
13. Na każdy placek wykładaj około 4 łyżki sosu, rozsmaruj. Ułóż równomiernie plastry mozzarelli, plastry pieczarek, szynkę prosciutto oraz połówki pomidorków. Staraj się zrobić to jak najszybciej.
14. Następnie zsuń placek na kamień lub na blachę i zapiekaj na górze piekarnika przez około 6 – 7 minut lub do idealnego wypieczenia.

| SPRAWDŹ INNE PRZEPISY |